Sommerklær til barn: Slik kler du de minste i varmen

Jente med hatt spiser melon på stranda

Hva er riktig påkledning for de små i sommervarmen? Her er tipsene du trenger, enten du har en nyfødt baby eller et litt større barn du skal holde temperert.

Småbarnsforeldre gleder seg gjerne til gradestokken kryper oppover og det ikke lenger er nødvendig å pakke poden inn i strømpebukse, bobledress, hals, votter og fanden og hans oldemor av plagg for at den lille skal holde varmen.

Og det er utvilsomt en lettelse når det å komme seg ut av døren krever mindre påkledning. Men idet sommeren og varmen kommer for fullt, er det imidlertid en annen utfordring som melder seg: For hva skal du egentlig kle ungen i da?

De minste må beskyttes mot sola, og vi vil helst unngå at de blir for varme, klamme og svette.

Her er tipsene til riktig sommerbekledning for mini!

Baby: 0-12 måneder

Spedbarn klarer ikke å regulere temperaturen på lik linje med voksne, så derfor er riktig bekledning ekstra viktig for de aller minste.

Om sommeren er det smidig å kle på barnet flere tynne lag, slik at du kan kle av og på ut fra kroppstemperaturen. Kjenn i nakken på barnet for å følge med – og gjør du det regelmessig, lærer du deg hva som er barnets kjernetemperatur: Er babyen veldig varm eller svett i nakken, bør du kle av et lag.

Babyer under ett år skal ikke være direkte eksponert for sollys. Og siden de første månedene av livet tilbringes mye i vogn har man som forelder ganske god kontroll på barnet, og kan sørge for at det stort sett ligger i skyggen. (Noen smarte hjelpemidler finnes imidlertid her, men det kommer vi tilbake til.)

Klær og tilbehør

Disse plaggene er fine for babyen på en varm sommerdag:

 • En solhatt eller tynn lue
 • En tynn body med lange ermer
 • Bukse i bomull eller bambus
 • Bomullssokker

Tips! Ha alltid et ekstra skift med deg ut slik at du er beredt hvis det skulle skje en gulpe- eller bæsjeulykke.

Utstyr som beskytter babyen om sommeren

Det finnes heldigvis flere hjelpemidler for å beskytte babyen fra sol og varme.

Har du en barnevogn uten stor nok kalesje, kan det være smart å investere i en separat solskjerm eller en liten parasoll til barnevognen i tillegg.

Tips! Husk at det kan bli varmt i barnevognen selv om den står i skyggen. Bruker du en babycall med temperaturmåler kan du følge med på temperaturen i vogna.

Barn under 6 måneder skal ikke bruke solkrem, men etter det kan du bruke uparfymert solkrem med fysisk solfilter og høy solfaktor ved behov. Men det aller viktigste er å ikke eksponere barnet for mye for direkte sollys, samt å beholde klærne på: Barn har tynnere hud enn voksne og blir derfor lettere solbrent. Lett bomullstøy beskytter godt – og fargerike klær beskytter best.

Også øynene må beskyttes i skarpt lys, så gå til innkjøp av små solbriller. Ifølge optikere er «jo før, jo bedre» anbefalingen om hvor tidlig barn bør utstyres med solbriller hvis de eksponeres for skarpt lys. Du får tak i briller som passer babyer fra de er et par måneder gamle.

Annet utstyr det er lurt å skaffe seg til sommeren med baby:

 • Parasoll eller UV-telt.
 • Et helseteppe i bomull eller et musselin-teppe som du kan bre over babyen hvis det blir kjølig eller begynner å blåse.
 • Badebleier.
 • Solskjermer til bilvinduene.
 • Talkumpudder. Mange babyer er gode og runde, så det kan være lurt å bruke pudder for å unngå at det blir for klamt i valkene.

Tips! Husk at babyen gjerne blir tørst og trenger ekstra væske i varmen, så tilby væske oftere enn vanlig.

Barn fra 1-3 år

Når barnet lærer seg å gå, eller rettere sagt løpe rundt, står utfordringene i kø for foreldre som skal prøve å holde dem unna sola. Heldigvis finnes det hjelp å få av smarte klær.

Dette er alderen hvor du bør investere i UV-drakt til stranddagene. Det beskytter barnet godt, og gjør smørejobben enklere for deg, siden det da er mindre deler av kroppen som må smøres med solkrem.

Husk også solbriller og solhatt med UV-beskyttelse og nakkeskygge.

Tips! Uforberedt på et plutselig værskifte? Sjekk om det er et kjøpesenter i nærheten hvor du kan plukke opp en ullgenser, regnfrakk, lue eller hals. Er du heldig, finner du det kanskje til og med på salg?

Se butikkene som selger barneklær her!

Når det kommer til solkrem, bør du velge en uparfymert variant med fysisk solfilter og høy solfaktor som beskytter mot både UVA og UVB-stråler. Et smart format er solstiften – den er enkel å påføre. Spør på apoteket hvis du trenger hjelp!

Generelt er klær – og da i hovedsak de med mye eller mørke farger – god beskyttelse mot sola, så lett bomullstøy er barnets venn hele sommeren. Så behold det på så mye som mulig, både i barnehagen og på stranda. Men husk at bevegelse gir varme, så pass på å ikke kle på den aktive krabaten for mange eller tykke plagg på sommerstid.

Klær og tilbehør

Disse plaggene er fine å ha til et barn på mellom 1-3 år på varme sommerdager:

 • Tynn bomullsgenser (gjerne i en sterk/mørk farge)
 • Luftig bomullsbukse (gjerne i en sterk/mørk farge)
 • Sandaler
 • Joggesko
 • Badesko
 • UV-drakt
 • Solhatt med nakkeskygge
 • Badekåpe
 • T-skjorte
 • En løs og luftig romper – gjerne med korte ermer og lange ben

Tips! Temperaturen i Norge svinger fort gjennom sommeren, så husk å ha med noen varme plagg på ferie også – både til innerst (tynne ullplagg) og ytterst (en tykkere genser og en vindjakke).

Utstyret:

Når barnet er over ett år, kreves det ikke lenger like mye utstyr som til babyene. Men følgende ting er det smidig å ha om sommeren:

 • Parasoll eller UV-telt.
 • Solskjermer til bilvinduene.
 • Badebleier
 • Badering eller armringer tilpasset alderen
 • Vannflaske som alltid kan være med når barnet blir varmt og trenger ekstra væske.

Sommerull kan være gull

… Spesielt i et land med skiftende vær sånn som Norge. Ull puster og har temperaturregulerende egenskaper, slik at det sørger for at du holder deg varm når det er kaldt og sval når det er varmt. Dermed kan tynn ull gjerne brukes hele året. Ullen absorberer fuktighet, og hindrer dermed at de minste blir klamme i varmen. Gå for ubehandlet ull eller ull med silke. På varme dager kan en singlet-body eller en kortermet body være nok, og en ullpysj kan være fint om natten supplert med et tynt teppe.

Tips! Er barnet ditt eksponert for, eller plaget, med atopisk eksem, bør du være obs på bruk av ull rett på huden. Ullen kan nemlig tørke ut huden og gjøre at eksemet blusser opp.