Solkrem og holdbarhet

Solkremtips
Husk solkrem i sommer; uansett om du er ved strand, fjell eller utendørs.
Solkremtips
Smør deg med rikelig mengde, og husk å smøre deg flere ganger i løpet av dagen.

Solkrem kan miste effekten sin hvis når den går ut på dato eller oppbevares feil. Man er derfor sikrest hvis man begynner solsesongen med ferske solprodukter.

Bakterievekst

Alle kremer inneholder vann, og vann vil alltid gi en viss fare for vekst av mikroorganismer i kremen, slik som bakterier. Derfor må kremer konserveres, og det utføres tester for å sikre at kremens holdbarhet samsvarer med utløpsdato. Faren for vekst av mikroorganismer øker ved bruk. Bakterier kan komme ned i kremen fra for eksempel fingrene. Å bruke en krem etter utløpsdato kan dermed være forbundet med en viss fare for bakterievekst. Bakterier er uønsket både fordi de kan utgjøre en helsefare og gi infeksjoner på huden, men også fordi de kan påvirke kremens effekt ved å påvirke de ulike ingrediensene.

Stabilitet

Et annet viktig poeng er at alle kremer er sammensetninger av ulike kjemiske stoffer. Kremer testes også for sin kjemiske stabilitet, men over tid kan det skje endringer i innholdsstoffene kremen er laget av. Mange kremer inneholder stoffer som er tilsatt for å holde kremen stabil og sikre at det ikke skjer kjemiske endringer i kremen, som at kremen skiller seg eller harskner, men etter utløpsdatoen vil faren for slike endringer være mye større. I en solkrem kan det bety at kjemiske endringer i selve solfilteret, eller i kremen for øvrig gjør at solfilteret ikke lenger har tilfredsstillende solbeskyttende effekt.

Temperatur og lys

De fleste kremer skal oppbevares i vanlig romtemperatur, og vil være sensitive både for kulde og for varme. Frost påvirker ingrediensene i en krem på den måten at de kan endre seg kjemisk, og ikke lenger ha de egenskapene man ønsker. Høye temperaturer påvirker prosessene som får kremer til å bli ustabile, slik at de går fortere. En krem som har blitt oppbevart feil kan dermed ha skilt seg, harsknet og mistet sin effekt, selv om den formelt sett ikke har gått ut på dato.

Solfiltre er ekstra ømfintlige både for høye temperaturer og for UV-stråling. Solkremer tåler derfor dårlig å bli liggende i solen, i en varm bil og lignende. Noen ganger kan man merke at kremen har blitt dårlig på at den har endret konsistens.

Å vurdere om solfilteret har beholdt sin effekt i kremen fra i fjor sommer kan være svært vanskelig, selv om kremen fremdeles er innenfor holdbarhetsdatoen. Generelt er det dermed være fornuftig å investere i ny, fersk solkrem til hver solsesong.


BOOTS Apotek har et stort utvalg av solprodukter. De kan også hjelpe deg med å finne solkremen som passer din hud. Her kan du lese mer om flere solkremtips fra Boots.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo